Warsztaty kulinarne z gęsiną

Zdjęcie z wydarzenia: Warsztaty kulinarne z gęsiną - 1

Z inicjatywy Wójta Gminy Warlubie zorganizowano warsztaty kulinarne dla pań z kół gospodyń wiejskich, na których „królowała” gęś Biała Kołudzka.

Po projekcji krótkiego filmu o historii Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej, który w tym roku  obchodził 75-lecie istnienia, prezentację o walorach gęsiny przedstawiła dr inż. Agnieszka Kłopotek, długoletni pracownik Instytutu, a obecnie Wiceprzewodnicząca Sejmiku naszego województwa.

Potem „do akcji” przystąpił ekspert kulinarny Piotr Lenart, dokonując rozbioru gęsiej tuszki, a następnie racząc uczestniczki warsztatów gęsimi specjałami. Można było skosztować półgęsek, pasztet, powidła z gęsiny, czarninę, duszone gęsie żołądki i pieczoną gęś. To był prawdziwy festiwal gęsich smaków.

W miesiącu lutym przyszłego roku planowane są kolejne warsztaty kulinarne, tym razem z kołudzką jagnięciną. Oby COVID-19 nam w tym nie przeszkodził.

Galeria

Zdjęcie z wydarzenia: Warsztaty kulinarne z gęsiną - 2
Zdjęcie z wydarzenia: Warsztaty kulinarne z gęsiną - 3
Zdjęcie z wydarzenia: Warsztaty kulinarne z gęsiną - 4
Zdjęcie z wydarzenia: Warsztaty kulinarne z gęsiną - 5
Zdjęcie z wydarzenia: Warsztaty kulinarne z gęsiną - 6
Zdjęcie z wydarzenia: Warsztaty kulinarne z gęsiną - 7
Zdjęcie z wydarzenia: Warsztaty kulinarne z gęsiną - 8

Zobacz również: